January 21, 2020

`Sign of the Times – Gemaskerd bal van de hedendaagse kunst` in Museum Jan Cunen

Op zaterdag 5 oktober 2019 opent in Museum Jan Cunen in Oss de tentoonstelling ‘Sign of the Times – Gemaskerd bal van de hedendaagse kunst’, een initiatief van curator Frank van der Linden. Voor de tentoonstelling nodigde hij 32 kunstenaars – waaronder bekende namen als Reinoud van Vught, Claudy Jongstra en Marc Mulders – uit om een door hem geproduceerd keramieken masker te transformeren tot een uniek kunstwerk. Van der Linden: “De titel ‘Sign of the Times’ verwijst zowel naar de artistieke handtekening van de individuele kunstenaar als naar de tijdgeest, het moment waarop de kunstenaars het masker bewerken.” Daarnaast zal in het museum ook ander werk van dezelfde exposanten te zien zijn. ‘Sign of the Times’ bevraagt de ware identiteit van de kunstenaar: bevindt die zich voor of achter het masker? 

Verbinding 
Voor Van der Linden staat de verbinding tussen de afzonderlijke kunstwerken en de kunstenaars onderling centraal. Elk masker heeft zijn eigen identiteit en uitstraling die de unieke kwaliteiten van de individuele kunstenaar onthullen: Katinka Lampe creëerde een glooiende ondergrond waarop ze een gemaskerd gezicht schilderde; Lisa Couwenbergh bewerkte het basismasker met purschuim om tot een vereenvoudigde vorm te komen die ze voorzag van een ‘grasmatje’; Marc Mulders maakte een lichte en een donkere variant, tegenhangers als dag en nacht, en Michiel van Nieuwkerk gebruikte aarde voor zijn masker. 

Context 
De maskers worden getoond in de context van het oeuvre van de kunstenaars om zodoende een breder beeld van de kunst van vandaag te geven. Gemene delers zijn bijvoorbeeld: een persoonlijk beleefde spiritualiteit en een grote liefde voor materialen en het experimenteren daarmee. Daarnaast voeren sommige werken de kijker mee naar verre culturen en vervlogen tijden, terwijl andere een inkijk geven in de intimiteit van het atelier.

Vele gezichten 
Deelnemende kunstenaars van wie zich reeds werk in de collectie van Museum Jan Cunen bevindt zijn: Marc Mulders, Reinoud van Vught, Gijs Assmann, Fransje Killaars, Theo Kuijpers, Lisa Couwenbergh en Maartje Korstanje. Daarnaast nemen deel: Niels Broszat, Sjoerd Buisman, Stefan Cools, Brian Coutinho, Anne Forest, Niek Hendrix, Bram Hermens, Caren van Herwaarden, Roos Holleman, Claudy Jongstra, Marja Kennis, Katinka Lampe, Couzijn van Leeuwen, Jorn van Leeuwen, Roel van der Linden, Fang Mij, Olaf Mooij, Michiel van Nieuwkerk, Olphaert den Otter, Karen Sargsyan, Charlotte Schleiffert, Erik-Jan van der Schuur, Rik Smits, Roy Villevoye en Evi Vingerling. Als in een gemaskerd bal verleiden zij ons met hun vele gezichten. 

Karen Sargsyan 
Tijdens de duur van de tentoonstelling zal kunstenaar Karen Sargsyan, deelnemer aan ‘Sign of the Times’, zijn atelier verplaatsen naar het museum om zo de bezoeker live mee te nemen in zijn maakproces. In opdracht van het museum maakt hij twee sculpturen geïnspireerd op de geschiedenis van het monumentale pand.

Previous «
Next »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Calendar

Sport

%d bloggers liken dit: