January 20, 2020

Nuon maakt definitief plaats voor Vattenfall, ook in Flevoland

Amsterdam – Vandaag verdwijnt het merk Nuon, na exact 25 jaar, definitief uit Nederland. Vorig jaar maakte nutsbedrijf Nuon bekend dat haar naam geleidelijk zou wijzigen naar dat van moederbedrijf Vattenfall – al 10 jaar eigenaar van Nuon. Ook klanten uit Flevoland konden het afgelopen jaar al wennen aan het idee en hebben vanaf vandaag contact met Vattenfall. 

Fossielvrij leven binnen één generatie
Vattenfall – dat ‘waterval’ betekent – is een Zweeds energiebedrijf dat al meer dan 100 jaar bestaat en inmiddels door heel Noordwest Europa actief is. Vattenfall heeft zichzelf als doel gesteld om fossielvrij leven mogelijk te maken binnen één generatie. Omdat dit om een grensoverschrijdende aanpak vraagt, is ervoor gekozen om Nuon en Vattenfall te verenigen in één naam. 

Voor Peter Smink, CEO Vattenfall Nederland, markeert deze dag een historisch moment: “Het is heel bijzonder om één generatie na het ontstaan van het merk Nuon, nu als Vattenfall verder te kunnen bouwen aan een fossielvrij leven binnen één generatie. Ik ben er trots op dat dit geen loze belofte is, maar iets waar we de afgelopen 25 jaar al grote stappen in hebben gezet.’’

Mijlpalen in Flevoland
Als Nuon was het bedrijf al jaren bezig met het toewerken naar een fossielvrij leven, ook in de provincie Flevoland. Zo was er windpark Alexia in Zeewolde. Hier werden in 2013 bijvoorbeeld al 36 windmolens in gebruik genomen, goed voor 88.000 huishoudens. Een ander voorbeeld is de warmteleiding onder het IJmeer, van Diemen naar Almere – een technisch zeer uitdagende operatie om 25.000 huishoudens van warmte te kunnen voorzien. En in 2010 al opende het bedrijf Zoneiland Almere, dat nu nog steeds in gebruik is en warm water levert voor zo’n 1 miljoen douchebeurten per jaar.

Zelfs in 2019 zet het bedrijf nog grote projecten op in Nederland. Zo bouwt Vattenfall ‘s werelds grootste subsidievrije windpark op zee, voor de kust van Zuid Holland, en neemt het bedrijf haar enige kolencentrale in Nederland, Hemweg-8, eind dit jaar uit bedrijf. Deze belangrijke ontwikkelingen richting een fossielvrij leven binnen één generatie onderstrepen de betrokkenheid van Vattenfall bij Nederland: het bedrijf zet zich actief in om dit mogelijk te maken. 

Previous «
Next »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Calendar

Sport

%d bloggers liken dit: