January 22, 2020

Nederlandse scholen doof voor toenemende gehoorschade onder jonge kinderen

Amsterdam – Circa 17,5 procent van de kinderen tussen negen en elf jaar kampt met een verminderd gehoor en 8 procent heeft zelfs permanent gehoorverlies (van tenminste 15dB). Ondanks deze alarmerende cijfers voeren Nederlandse basisscholen en overheden geen actief beleid dat gericht is op bewustwording en preventie, zo blijkt uit onderzoek door hoofdtelefoonproducent JVC onder 320 Nederlandse basisscholen. Het gebrek aan voorlichting is niet enkel te verklaren door gebrek aan kennis: het onderzoek toonde aan dat scholen zelfs geen verantwoordelijkheid nemen wanneer ze op de hoogte zijn van de risico’s. 

Het geluidsniveau van een blender
89,9 procent van de basisscholen geeft aan geen beleid te hebben om gehoorschade te voorkomen en 41 procent is zelfs niet op de hoogte van het groeiende probleem. “Kinderen gebruiken in steeds meer situaties hoofd- en oortelefoons: thuis, onderweg naar school, op het schoolplein en zelfs tijdens de les,” zegt Serge Kampherbeek, marketingmanager bij JVC. “Bij langdurig gebruik van meer dan één uur per keer op een volume van meer dan 87 dB (vergelijkbaar met het geluidsniveau van een foodblender) kan al gehoorschade ontstaan, wat in veel gevallen onomkeerbaar is. Kinderen zijn zich daar simpelweg niet van bewust.”

Wie neemt het voortouw?
Uit het onderzoek blijkt dat scholen de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van het gehoor van de kinderen volledig bij de ouders leggen, ook als het gebruik van een hoofdtelefoon tijdens de lessen vereist is. “Blijkbaar lukt het niemand om het voortouw te nemen en het probleem aan te pakken, terwijl 48,2 procent van de scholen wel op de hoogte is van het bestaan van het probleem. Maar liefst 89,9 procent van de bevraagde scholen heeft geen beleid om gehoorschade bij leerlingen te beperken, ook niet wanneer er tijdens de lessen hoofdtelefoons worden gebruikt, wat bij 47,3 procent van de scholen het geval is. Wij roepen de overheid daarom op om een duidelijk beleid voor scholen op te stellen om de toenemende gehoorschade bij kinderen te bestrijden.”

Uit het onderzoek blijkt verder dat er op 91,5 procent van de scholen geen (structureel) advies voor gehoorschadebeperking wordt gegeven aan kinderen of ouders en dat er op 74,8 procent van de scholen geen beleid of richtlijnen bestaan over het veilig gebruik van hoofdtelefoons tijdens de les.

Pak het probleem bij de basis aan
Ondanks dat het onderwerp nog onvoldoende leeft bij basisscholen, geeft een grote groep van 39,7 procent van de basisscholen toch aan behoefte te hebben aan voorlichtings- of lesmateriaal over het onderwerp. “Dat is een lichtpuntje,” zegt Kampherbeek. “Hoe meer scholen de informatie tot zich nemen en verspreiden, hoe groter de behoefte aan een oplossing hopelijk zal worden. Al denk ik niet dat we moeten wachten tot de scholen zelf het belang van goede voorlichting inzien, maar dat de overheid duidelijke richtlijnen op moet stellen. Dat is nu nog onvoldoende het geval.”

Previous «
Next »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Calendar

Sport

%d bloggers liken dit: