Minder Rotterdammers afhankelijk van bijstand

Rotterdam – Het aantal Rotterdammers dat een bijstandsuitkering ontving, is vorig jaar met 6,3 procent gedaald. Eind 2018 kregen 35.292 mensen bijstand, aan het begin van 2018 waren dat er nog 2.375 meer: 37.667.

Dit staat in de Monitor Werk en Inkomen die donderdag naar de gemeenteraad is gestuurd.

2.375 huishoudens financieel op eigen benen

In 2017 daalde het aantal bijstandsgerechtigden ook al, toen met 3 procent. In de jaren daarvoor steeg juist het aantal mensen in de bijstand. In totaal vonden vorig jaar 4.506 bijstandsgerechtigden een baan. Bovendien daalde het aantal mensen dat in de bijstand terechtkwam met 17 procent ten opzichte van 2017. Door de daling heeft Rotterdam voor het eerst in jaren geen tekort meer op de bijstand in de gemeentebegroting.

De daling betekent dat 2.375 Rotterdamse huishoudens weer financieel op eigen benen kunnen staan.

Richard Moti – wethouder

Wethouder Richard Moti (werk en inkomen): ‘De daling betekent dat 2.375 Rotterdamse huishoudens weer financieel op eigen benen kunnen staan. Maar het is wel van belang om nu door te pakken, want we zijn er nog niet.’ De ambitie van Rotterdam is dat over drie jaar in heel de stad nog maximaal 30.000 bijstandsgerechtigden zijn.
Werk & Ontwikkel Centrum

De gemeente moet daarbij wel rekening houden met een minder hard groeiende economie in de komende jaren. Om toch te zorgen dat het aantal bijstandsgerechtigden blijft dalen, zet het college daarom in op maatwerk en persoonlijke aandacht. Zo opende de gemeente begin februari het Werk & Ontwikkel Centrum aan de Looiershof.

Hier kunnen werkzoekenden vijf dagen per week op één plek terecht om zich te ontwikkelen zodat ze gemakkelijker een baan kunnen vinden. Er vinden banenmarkten plaats waar werkzoekenden en werkgevers elkaar kunnen ontmoeten en er hangen vacatures. De eerste banenmarkt vond tijdens de opening plaats. Dat leverde voor 25 werkzoekers direct een baan op en 300 werkzoekenden hebben een vervolggesprek met werkgevers.

Werkzoekenden kunnen n het Werk & Ontwikkel Centrum daarnaast aan de slag met het bijwerken van hun cv, een videosollicitatie opnemen en allerlei trainingen volgen. Ook het Leerwerkakkoord dat begin deze maand werd ondertekend door bedrijfsleven, onderwijs en gemeente is een belangrijk instrument om bij te dragen aan een doorbraak.

Previous «
Next »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Calendar

Sport

%d bloggers liken dit: