January 18, 2020

Eerste ‘dance event’ met bomen

AMSTERDAM, 18 NOVEMBER 2019 – Bomen uit het Amsterdamse Oosterpark laten aanstaande zondag letterlijk van zich horen. Kunstenaar Bert Barten geeft de bomen een stem door hun sapstromen, fotosynthese en ademhaling om te zetten naar dansmuziek. Het is de eerste keer dat er op Hollandse bodem een ‘dance event’ plaatsvindt op het ritme van bomen. 

“Bomen produceren geluiden die wij niet horen maar die er wel zijn”, zegt Barten. “Door die toegankelijk te maken voor ons gehoor kan iedereen ervaren dat we in verbinding staan met de natuur. Het is ontroerend als je hoort dat een boom van binnen echt leeft.”

Eigen dagritme

Barten verzamelde in samenwerking met Nederlandse, Vlaamse en Amerikaanse boswetenschappers jarenlang de geluiden van sapstromen, fotosynthese en ademhaling van bomen uit verschillende werelddelen “Bomen lijken heel statisch, maar ze staan voortdurend in contact met hun omgeving”, verklaart bosonderzoeker Frank Sterck van de universiteit Wageningen. “Zo hebben bomen net als wij een eigen dagritme en reageren ze ook op weersomstandigheden tijdens de lente, zomer, herfst en winter.”

Achtergrondkoor

Op zondagavond 24 november worden bomen in het Oosterpark behangen met speciaal ontwikkelde sensoren die de innerlijke geluiden meten. Deze worden versterkt en vertaald naar electronische dansmuziek. De Amsterdamse bomen krijgen ondersteuning van een ‘achtergrondkoor’ van bomen uit Guatemala, Japan, Brazilië, China en België. “In de natuur gaat alles langzaam”, aldus Barten. “Dus om tot een gevarieerd en pittig dansritme te komen heb ik de jarenlange metingen van deze bomen gecomprimeerd naar een uur”.

Groene partydrugs

Synthetische partydrugs zijn niet toegestaan tijdens het dance event. In plaats daarvan wordt phytoncide gebruikt in de vorm van een spray. Dit stofje komt uit bomen en het effect ervan werd ontdekt in Japan, waar ‘bosbaden’ al jaren een fenoneem is. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat phytoncide het stressniveau verlaagt en het imuunssysteem een natuurlijke en gezonde opkikker geeft. 

Europese tour

Barten staat aan de vooravond van een Europese tour van concerten met bomen. “Ik vind het belangrijk om het geluid van bomen hoorbaar te maken voor een breed publiek”, zegt hij. “Te weinig mensen hebben het bewustzijn dat de hele wereld een groot ecosysteem is waarbij alles met elkaar in verbinding staat.” 

Voordat iedereen los kan gaan op de beats van bomen geeft Barten uitleg over hoe hij de stem van bomen omzet naar muziek. Ook presenteert hij de eerste bomen dance-CD Heartbeat of Trees.

Datum: zondag 24 november 2019. Tijd: 19.00 uur. Locatie: Generator Hostel, Mauritskade 57, ingang Oosterpark.

Previous «
Next »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Calendar

Sport

%d bloggers liken dit: