January 21, 2020

Anonieme Overeters bestaat 60 jaar!

Een week lang zijn niet alleen dwangmatige eters welkom een meeting bij te wonen van de Anonieme Overeters (OA), maar ook bezoekers, professionals en media kunnen één van de 24 open bijeenkomsten bijwonen. De OA opent de deuren ter ere van het 60-jarig bestaan van het zelfhulpprogramma. Op 18 januari 2020 vieren we deze mijlpaal in Hilversum met een dag vol interessante meetings, sprekers en een OA-museum. Ook hier is iedereen welkom!


Bijeenkomsten De OA is een jonger zusje van de bekendere Anonieme Alcoholisten (AA) en NA-Anonieme Verslaafden. Rosanne S. kwam op het idee om OA op te richten tijdens een bijeenkomst van Gamblers Anonymous (GA) in 1958, waar zij met een vriend met een gokverslaving heen was gegaan. Toen GA leden hun verhaal deelden, herkende zij haar eigen verhaal hierin, niet over gokken maar over dwangmatig overeten. De eerste bijeenkomst van Overeaters Anonymous (OA) werd op 19 januari 1960 in Los Angeles, Amerika gehouden. Sindsdien is OA wereldwijd gegroeid tot 6500 bijeenkomsten in meer dan 75 landen. In Nederland werd de eerste meeting in Amsterdam georganiseerd in 1982 en is de OA blijven groeien. Op dit moment kunnen er 21 meetings fysiek bezocht worden en zijn er vijf Nederlandstalige OA meetings via Skype.


Cas, oprichter OA Nederland: Ik las een artikel in een Engelstalig tijdschrift en herkende mezelf in de tekst. Ik was die dwangmatige eter. Er stond een contactadres van de OA in Amerika bij. Ik heb een brief geschreven met alleen maar de tekst: Help, I can not stop eating! Een paar weken later belde een Amerikaanse overeter die tien minuten bij mij vandaan bleek te wonen. De eerste OA meeting in Nederland was al snel een feit. Het is niet makkelijk, maar als je aan het programma werkt, dan werkt het!


Dwangmatig eten Naar schatting zijn er in Nederland 200.000 mensen die een eetprobleem hebben. Het grootste gedeelte hiervan lijdt aan BED (Binge Eating Disorder, overmatig eten zonder compensatiegedrag) en 25.000 mensen hebben te maken met anorexia en/of boulimia. Bij de OA is iedereen welkom die wil stoppen met dwangmatig eten. Dit kan zowel onder- als overeten zijn, met of zonder compensatiedrang.


Dwangmatige eters die voor het eerst een OA-meeting bezoeken hebben vaak al een lange weg van diëten, overmatig sporten en misschien ook wel professionele hulp achter de rug. Bij een bijeenkomst van Anonieme Overeters komen mensen die lijden aan de ziekte van dwangmatig eten bij elkaar om ervaring, kracht en hoop met elkaar te delen.


De OA is een herstelprogramma. Je kan aan de twaalf stappen van herstel werken met behulp van een sponsor (een ervaringsdeskundige uit het programma, die al in herstel is) en gebruik maken van verschillende OA-tools (bijeenkomsten bijwonen, bellen met andere OA leden als jet het moeilijk hebt, actieplan/voedselplan, schrijven en werken aan de 12 stappen van het programma). Op deze manier hebben al duizenden mensen rust gevonden in het eten. Je betaalt geen lidmaatschap of contributie. Het enige vereiste is het verlangen op te houden met dwangmatig eten.


Helma: “Ik at als ik moe was, als ik boos, verdrietig of blij was. Er was altijd wel een reden om (stiekem) door te eten. Ik had geen rem, ik was een bodemloze put. Vanaf het eerste moment dat ik een OA-meeting bezocht, voelde ik me thuis. Ik voelde herkenning. Deze mensen hadden rust gevonden in het eten. En de mensen die nog net zo ziek waren als ik, vonden er steun en support. Door de verhalen die ze vertelden wist ik dat deze mensen, als het om dwangmatig eten ging, net zo gek waren (geweest) als ik. Ze vertelden dat het programma van Anonieme Overeters hen geholpen had. Dat ze rust in hun hoofd hadden en eindelijk weer tijd hadden om echt van het leven te genieten. Ik kreeg weer hoop! En nu ben ik één van de gelukkigen bij wie het eten rustig is geworden.”

Almere – Woensdag 22 januari, 20:00 -21:00 uur in Buurthuis De Dop (tov supermarkt Deen) Danslaan 66

Previous «
Next »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Calendar

Sport

%d bloggers liken dit: