50PLUS: Onacceptabel dat jongeren bij beddentekort IC voor ouderen gaan

Het kabinet heeft besloten dat jongeren uiteindelijk voor ouderen gaan als er een beddentekort ontstaat op de intensive care. Artsen mogen bij ‘code zwart’ vasthouden aan leeftijd als criterium voor de keuze om iemand wel of niet te behandelen. 50PLUS vindt dat onacceptabel en is zwaar teleurgesteld in dit besluit van het kabinet.

Liane den Haan, lijsttrekker van 50PLUS: “Het kabinet geeft hiermee aan dat ouderen minder waard zijn dan jongeren. Dat is wat 50PLUS betreft echt onbespreekbaar. Nederland vergrijst: de helft van alle volwassenen in Nederland zijn 50 jaar of ouder. Waar gaan we met dit land naartoe als we dit soort keuzes accepteren? Leeftijd mag wat mij betreft nooit een criterium zijn om iemand wel of niet te behandelen.”
 
Den Haan: ‘We moeten bij deze keuze niet kijken naar iemands leeftijd, maar naar zijn of haar medische gezondheid, de overlevingskans en levensverwachting na een IC-opname. Ouderen hebben niet allemaal een kwetsbare gezondheid.”
 
50PLUS vindt het cruciaal dat mensen in staat worden gesteld om op een rustig moment zelf hun afwegingen te maken over wel of geen IC-opname. Zonder dat er acute haast bij is. Den Haan: “Het is daarom belangrijk dat huisartsen met hun kwetsbare patiënten (ongeacht hun leeftijd) het gesprek aan gaan over de ic-triage. Zodat mensen zelf kunnen beslissen.”